BlackJack-strategia

Tässä artikkelissa käyn läpi BlackJack-vinkkejä. Lähtökohtaisesti BlackJackissa etu on talon puolella, mutta hyvä BlackJack strategia voi pyöräyttää tilanteen ympäri. Taitava pelaaja pystyy BlackJackissä käyttämään todennäköisyyden lakeja niin tehokkaasti hyväkseen, että talon etu kutistuu tai jopa katoaa olemattomiin. BlackJackia pelatessa onkin hyvä keskittyä olennaiseen ja miettiä omia siirtoja tarkasti. Pelin jälkeenkin kannattaa vielä miettiä, kaipaisiko käytetty strategia hiomista.

Ota vai jää?

BlackJackissä tärkein yksittäinen päätös koskee korttien ottamista tai jäämistä nykyiseen tilanteeseen. Oikean päätöksen tekeminen vaatii sekä omien, että jakajan korttien tarkastelemista.

Jos jakajan näkyvissä oleva kortti on arvoltaan 2 - 6 ja sinulla on jo yli 12 ilman ässää (ts. sinulla on mahdollisuus mennä yli 21 seuraavalla kortilla), jää. Todennäköisyys, että jakaja menee yli on suurempi kuin se, että saat pakasta suotuisan kortin. Anna jakajan siis mennä yli 21:n, älä tee sitä itse.

Jos jakajalla on näkyvissä seiska tai isompi kortti, sinun kannattaa pyrkiä saamaan käteen kortit, joiden arvo on jakajan kortin arvo plus kymmenen. Toisin sanoen jos jakajalla on seiska, haluat seitsemääntoista. Tämän tilanteen strategia nojaa siihen faktaan, että pakan yleisin kortti on arvoltaan 10 ja näin ollen jakajan todennäköisin käden arvo on tämän ensimmäinen kortti + kymmenen. Tämän takia sinun pitäisi pyrkiä vähintään samanarvoiseen käteen, jotta jako menisi tasan.

Ei kuitenkaan kannata unohtaa BlackJackin erästä perussääntöä: älä ota ikinä lisää kortteja, kun kätesi arvo on 17-20. Tällöin yli 21 menemisen riski on niin suuri, ettei sen ottaminen kannata. Ainoa poikkeus tähän sääntöön on tilanne, jossa kätesi on pehmeä (eli siinä on ässä) ja jakaja saisi kympin arvoisella kortilla sinua paremman käden. Esimerkkinä käy hyvin tilanne, missä sinulla on pehmeä 17 ja jakajan näkyvissä oleva kortti on kasi.

Milloin kannattaa splitata kortit?

Splittaamista koskeva strategia ei tarjoa yllätyksiä: BlackJackissa kannatta splitata isoilla pareilla ja tilanteissa, joissa jakaja on saanut huonon kortin.

Isot parit on hyvä splitata aina. Jos sinulla on esimerkiksi 88, splittaa. Jos jakajalla on tässä tilanteessa pienempi kortti (esim. 4, 5, 6, 7), saat splittauksen jälkeen todennäköisesti suuremman käden, kuin mitä jakaja tulee saamaan. Jos jakajan näkyvä kortti puolestaan on parisi kortteja suurempi, kuten kymppi, joudut käytännössä väkisin splittaamaan saadaksesi isomman käden kuin jakaja.

Isoilla parilla splittaamiseen on olemassa poikkeussääntö. Jos sinulla on jättipari, eli jos kätesi yhteenlaskettu arvo on 20, sinun ei kannata splitata ikinä. Käsi on erittäin hyvä jo näin ja tulee voittamaan hyvin suurella todennäköisyydellä. Jos haluat pelata raisummin ja ottaa riskin, voit yrittää hankkia lisätienestejä mikäli jakajalla on huono kortti, esim. vitonen. Todennäköisesti voitat tällöin molemmat kädet. Älä kuitenkaan ikinä splittaa jos jakajalla on iso kortti näkyvissä.

Pienillä pareilla ja käden arvon ollessa suurempi kuin jakajan näkyvissä oleva kortti, kannattaa mieluummin ottaa lisäkortti kuin splitata. Tämä siitä syystä, että ottamalla saat suuremmalla todennäköisyydellä paremman käden kuin jakaja tulee muodostamaan.

Käytössä olevat säännöt ratkaisevat

Blackjack palkitsee pelaajat, jotka pohtivat tekemisiään ja pystyvät muuttamaan pelityyliään ja strategiaa käytössä olevien sääntöjen mukaan. Pelipaikoissa käytetään usein toisistaan hieman poikkeavia sääntöjä, joissa on mahdollisesti rajoitettu splittaamista, tuplaamista sekä hieman muutettu jakajaan toimintaa.

Sääntöjen eroista johtuen yhteen pelipaikkaan eksyttyään kannattaakin pelata siellä jonkin aikaa, jotta oppii hahmottamaan kyseisen pelipaikan käyttämät säännöt ja niiden tuomat mahdollisuudet ja rajoitukset. Olen merkinnyt omien suosikkipelipaikkojeni käyttämät säännöt Parhaat BlackJack-sivut -sivulle.


BlackJack | Parhaat pelipaikat | BlackJack säännöt| BlackJack pelit | Yleistä tietoa | Netti-BlackJack | Korttien laskeminen | Strategiakortti | Live-blackjack | Pelaaminen netissä