Vakuutus ei kannata

Blackjackissa pelaajalle tarjotaan näkyvästi mahdollisuutta ostaa vakuutus, kun jakajan kuvapuoli ylöspäin oleva kortti on ässä. Houkutus ottaa vakuutus voi suuri varsinkin silloin, kun pelaajalle itselleen on jaettu blackjack. Yleinen mielikuva on, että jos otat tällöin vakuutuksen ja jakajalla on blackjack, olet onnistuneesti "torjunut" jakajan blackjackin. Vakuuttaminen on kuitenkin surkea päätös, kenties blackjackin huonoin. Jatka lukemista, niin tiedät miksi.

Vakuuttaminen tilastojen valossa

52 kortin pakassa on 16 kappaletta 10 pisteen arvoisia kortteja ja 36 kappaletta alle 10 tai 11 pisteen arvoisia kortteja. Näitä jälkimmäisiä kortteja on siis 2,25 kertaa enemmän, kuin 10 pisteen arvoisia kortteja.

Jos sinulla on tilanne, jossa sinulla on blackjack ja jakajan näkyvä kortti on ässä, korttien suhden muuttuu vielä hieman: 10 arvoisia kortteja on pakassa jäljellä 15 ja kun kaksi ässää on jo jaettu, muita kortteja on jäljellä pakassa 34 - 2,27 kertaa enemmän kuin kympin arvoisia kortteja.

Jos otat vakuutuksen ja voitat, saat vakuutuksen takaisin kaksinkertaisena. Todennäköisyys sille, että jakaja vetää ei-kympin arvoisen kortin on 2,27:1 - suurempi siis kuin voitto, joka maksetaan sinulle jos jakaja vetääkin itselleen kympin arvoisen kortin.

Esimerkki:
Olet panostanut 10e, sinulle jaetaan blackjack ja jakajan näkyvä kortti on ässä. Kun jakaja kääntää piilokorttinsa näkyviin, lopputulos voi olla mikä tahansa seuraavista:

  1. Otat vakuutuksen ja jakajalla on blackjack.
  2. Otat vakuutuksen ja jakajalla ei ole blackjackia.
  3. Et ota vakuutusta ja jakajalla on blackjack.
  4. Et ota vakuutusta ja jakajalla ei ole blackjackia.

Kahdessa ensimmäisessä vaihtoehdossa voitat 10e. Jos jakajalla on blackjack, alkupanos menee tasain, mutta voitat kaksinkertaisena 5 euron vakuutuksen: 10e. Jos jakalla puolestaan ei ole blackjackia, voitat 15e alkupanoksesta, mutta häviät 5e vakuutuksen ja voitto on jälleen 10e.

Kolmannessa tapauksessa peli kyseessä on tasapeli.

Viimeisessä tilanteessa voitat 15e blackjackilla.

Vaihtoehdoista kolme voittaa ja yhdellä et voita, mutta et myöskään häviä mitään. Kuulostaa teoriassa hyvältä, mutta kun tarkastellaan lähemmin jakajan todennäköisyyttä saada blackjack, ei diili enää vaikutakaan kannattavalta.

Kun sinulla on blackjack ja jakajalla ässä, pakassa on vielä 49 korttia. 15 kortilla, eli 30,6% korteista antaa jakajalle blackjackin. 69,4%:n todennäköisyydellä jakaja ei saa blackjackia. On siis 2,27 kertaa todennäköisempää, että jakaja ei saa blackjackia, kuin että sieltä paljastuukin . Siksi parhaan voiton odotusarvon saat kun et ota vakuutusta.


BlackJack | Parhaat pelipaikat | BlackJack pelit | Yleistä tietoa | Netti-BlackJack | BlackJack Strategia | Pelaaminen netissä